/asomiyapratidin/media/media_files/2025/07/03/web-ap-hikoti-2025-07-03-12-43-59.jpg)
ডিজিটেল ডেস্ক: হিকটি আমাৰ সকলোৰে আহে। এবাৰ হিকটি অহাটো স্বাভাৱিক, দুবাৰ আহিলে কথাটো অলপ ধেমেলীয়া হৈ পৰে আৰু দুই-তিনিবাৰতকৈ অধিক আহিলে ই বিৰক্তিকৰ আৰু অস্বস্তিকৰ হৈ পৰে ৷ হিকটি হৈছে শৰীৰে নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব নোৱাৰা এক স্বাভাৱিক প্ৰতিফলন। অদ্ভুট সৰু সৰু শব্দ, যিবোৰ আমাৰ মুখৰ পৰা কোনো সতৰ্কবাণী নোহোৱাকৈয়ে ওলাই যায়। অত্যধিক হিকটিৰ কাৰণ আৰু ঘৰুৱা উপায়ৰে ইয়াক কিদৰে ৰোধ কৰিব পাৰি, জানো আহক-
হিকটিৰ কাৰণ
নেচনেল অৰ্গেনাইজেশ্যন ফৰ ৰেয়াৰ ডিছঅৰ্ডাৰছে হিকটিক হাওঁফাওঁৰ তলৰ পেশী ডায়েফ্ৰামৰ হঠাৎ অনিচ্ছাকৃতভাৱে সংকোচন আৰু তাৰ পিছত কণ্ঠতন্ত্ৰবোৰ দ্ৰুতভাৱে বন্ধ হোৱা বুলি বৰ্ণনা কৰিছে। হিকটি অহাৰ সঠিক কাৰণ স্পষ্টকৈ ক’ব নোৱাৰি যদিও বিভিন্ন অন্তৰ্নিহিত অৱস্থাই দীৰ্ঘদিনীয়া বা স্থায়ী হিকটিৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে। অৱশ্যে গৱেষণাই কিছুমান কাৰণ চিনাক্ত কৰিছে, যিয়ে হিকটি হোৱাৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি কৰে। সেইসমূহ হৈছে-
১) বেছিকৈ আৰু খৰ-ধৰকৈ খোৱা।
২) নাৰ্ভাছ বা উত্তেজিত অনুভৱ কৰা।
৩) কাৰ্বনেটেড পানীয় বা অত্যধিক মদ্যপান কৰা।
৪) চাপ।
৫) হঠাতে উষ্ণতাৰ পৰিৱৰ্তন।
৬) মিঠাই বা চ্যুইংগাম খাই থাকোঁতে বতাহ মুখৰ ভিতৰলৈ যোৱা।
হিকটিৰ প্ৰকাৰ
ক্ষণস্থায়ী হিকটি
এইবোৰ সাধাৰণতে বেছিভাগ মানুহেই অনুভৱ কৰা হিকটি, যি সাধাৰণতে আৰু সাধাৰণতে মাত্ৰ কেইছেকেণ্ডমান বা মিনিটৰ বাবেহে থাকে।
পুনৰাবৃত্তিমূলক হিকটি
পুনৰাবৃত্তিমূলক হিকটি হৈছে, যিবোৰ বাৰে বাৰে আহি থাকে আৰু কেইমিনিটমানতকৈও অধিক সময় থাকে।
নৱজাতকৰ হিকটি
নৱজাতক শিশুক খাদ্য খুৱাই দিয়াৰ পিছত প্ৰায়ে হিকটি আহে। বেছিকৈ বা সোনকালে খালে পেট ফুলি হিকটি আহিব পাৰে। কেতিয়াবা পেটৰ এচিড পুনৰ ডিঙিলৈ ওপৰলৈ যোৱা (গেষ্ট্ৰিক ৰিফ্লাক্স) বা খাদ্য খোৱাৰ সময়ত অত্যধিক বতাহ গিলিলেও হিকটি আহিব পাৰে।
হিকটিৰ প্ৰতিকাৰ
হিকটিৰ পৰা মুক্তি পাবলৈ চেষ্টা কৰিব পৰা কেতবোৰ প্ৰতিকাৰমূলক বিকল্প-
যদি আপোনাৰ হিকটি কেইমিনিটতকৈ অধিক সময় থাকে, তেন্তে একাংশ বিশেষজ্ঞই উশাহ বন্ধ কৰি ৰাখিবলৈ বা কাগজৰ বেগত উশাহ ল’বলৈ চেষ্টা কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে। এই পদ্ধতিসমূহে আপোনাৰ হাওঁফাওঁত কাৰ্বন ডাই অক্সাইডৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰিব পাৰে, যিয়ে আপোনাৰ ডায়েফ্ৰাম শান্ত কৰি হিকটি বন্ধ কৰিব পাৰে।
আন কেতবোৰ প্ৰতিকাৰ-
১) ঠাণ্ডা পানী খোৱা।
২) বৰফৰ পানীৰে গাৰ্গলিং কৰা।
৩) আঁঠু দুটা বুকুৰ ওচৰত ৰাখি আগলৈ হেলা দিয়া।
৪) দানাযুক্ত চেনি গিলি খোৱা।
৫) নেমু কামুৰি খোৱা।