/asomiyapratidin/media/media_files/2025/02/05/58RU9xmTu7spxvlsoTSu.jpeg)
ডিজিটেল ডেস্ক: তিল আমাৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে অত্যন্ত উপকাৰী। তিলক শাৰীৰিক, মানসিক আৰু আধ্যাত্মিক দৃষ্টিকোণৰ পৰা অতি লাভজনক বুলি গণ্য কৰা হয়। কিন্তু সকলো লোকৰ বাবে তিল উপকাৰী নহয়। হয়, একাংশ ব্যক্তিৰ বাবে তিল খোৱাটো ক্ষতিকাৰক। তিলে শৰীৰত তাপ সৃষ্টি কৰে আৰু শৰীৰৰ উষ্ণতা বৃদ্ধি কৰে। সেয়েহে, কিছুমান লোকে তিল খোৱা পৰিহাৰ কৰিব লাগে। কাৰ বাবে তিল খোৱাটো অপকাৰী, আজি জানো আহক-
কোষ্ঠকাঠিন্যৰ সমস্যাত ভোগা লোক
তিলত উচ্চ পৰিমাণৰ আঁহ থাকে, যিয়ে হজম সঠিক কৰি ৰাখে। অৱশ্যে, কোষ্ঠকাঠিন্যৰ সমস্যা থকা ব্যক্তিসকলে তিল খোৱা পৰিহাৰ কৰিব লাগে। তিলৰ উষ্ণতাৰ প্ৰভাৱে কোষ্ঠকাঠিন্য অধিক বৃদ্ধি কৰিব পাৰে। বিশেষকৈ, অত্যাধিক তিল খোৱাৰ ফলত এনে ৰোগীৰ পেটৰ বিষ, গেছ আৰু পেট ফুলা আদিৰ দৰে সমস্যা হ'ব পাৰে।
গৰমৰ দ্বাৰা বিচলিত লোকসকল
যিসকল লোকৰ গৰমত বেছি ঘাম ওলায়, তেওঁলোকে তিল খাব নালাগে। তিল খালে শৰীৰত তাপ আৰু অধিক বৃদ্ধি হয়, যাৰ ফলত মূৰ ঘূৰোৱা, পেট জ্বলা-পোৰা আৰু পেট ফুলাৰ দৰে সমস্যা হ'ব পাৰে। গৰমৰ দিনত এইসকল লোকে তিল খালে হিটষ্ট্ৰ'কৰ দৰে সমস্যাৰ সৃষ্টি হ'ব পাৰে।
থাইৰইড ৰোগী
তিলত জিংক আৰু চেলেনিয়ামৰ দৰে উপাদান থাকে, যি শৰীৰৰ বাবে উপকাৰী। কিন্তু অত্যাধিক পৰিমাণে তিল খোৱাটো থাইৰইড ৰোগীৰ বাবে ক্ষতিকাৰক হ'ব পাৰে। তিলত থকা ‘গইট্ৰোজেন’ নামৰ উপাদানটোৱে থাইৰইড গ্ৰন্থিৰ কাৰ্যপ্ৰণালী প্ৰভাৱিত কৰিব পাৰে। এই উপাদানবোৰে শৰীৰৰ আয়'ডিন শোষণ কৰাৰ ক্ষমতা হ্ৰাস কৰে, যি থাইৰইড ৰোগীৰ বাবে সমস্যাৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে। যদি আপুনি থাইৰইডৰ ঔষধ গ্ৰহণ কৰি আছে, তিল খোৱাৰ পূৰ্বে চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ ল'ব।
গৰ্ভৱতী মহিলা
গৰ্ভৱতী মহিলাসকলে গৰ্ভধাৰণৰ সময়ত তিল খাওঁতে সাৱধান হ’ব লাগে। অত্যাধিক তিল খালে শৰীৰত তাপ বৃদ্ধি হয়, যিয়ে ভ্ৰূণকো প্ৰভাৱিত কৰিব পাৰে। এই সময়ছোৱাত তিলৰ গুণাগুণৰ ফলত পাকস্থলী জ্বলা আৰু এচিডিটিৰ দৰে সমস্যা হ'ব পাৰে। অৱশ্যে, যদি আপুনি এই সময়ছোৱাত তিল খাবলৈ বিচাৰে, চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ ল'ব।
হৃদৰোগী
হৃদৰোগীসকলেও তিল গ্ৰহণ সীমিত কৰিব লাগে। তিলত উচ্চ পৰিমাণে কেলৰি থাকে, যিয়ে তেজত কলেষ্টেৰলৰ স্তৰ বৃদ্ধি কৰিব পাৰে। উচ্চ ৰক্তচাপ বা হৃদযন্ত্ৰ সম্পৰ্কীয় ৰোগ থকা লোকসকলে সাৱধানে তিল খাব লাগে। তিলত পোৱা তেলে শৰীৰত চৰ্বি জমা কৰে। যাৰ ফলত হৃদৰোগীৰ বিপদাশংকা অধিক হ'ব পাৰে।
Also Read: কথাই প্ৰতি খং উঠে যদি সাৱধান হওঁক