Advertisment

শীতকালত দৈ খাব পাৰি নে নোৱাৰি, আজি জানি লওঁক

সুস্থ শৰীৰৰ অধিকাৰী হ’বলৈ দৈ খোৱাটো অত্যন্ত জৰুৰী।কিন্ত শীতকালত দৈ খোৱাক লৈ বহু লোকেই বিভ্ৰান্তিত পৰে। বহুতেই বিশ্বাস কৰে যে দৈ ঠাণ্ডা। সেয়েহে শীতকালত দৈ খোৱাৰ পৰিমাণ হ্ৰাস কৰিব লাগে।

author-image
Asomiya Pratidin
New Update
curd

ডিজিটেল ডেস্ক: সুস্থ শৰীৰৰ অধিকাৰী হ’বলৈ দৈ খোৱাটো অত্যন্ত জৰুৰী।কিন্ত শীতকালত দৈ খোৱাক লৈ বহু লোকেই বিভ্ৰান্তিত পৰে। বহুতেই বিশ্বাস কৰে যে দৈ ঠাণ্ডা। সেয়েহে শীতকালত দৈ খোৱাৰ পৰিমাণ হ্ৰাস কৰিব লাগে। কিন্তু এই ধাৰণাটো সঁচা নে ? আজি এই বিষয়ে জানো আহক-

Advertisment

আয়ুৰ্বেদৰ মতে শৰীৰত দৈৰ প্ৰভাৱ গৰম 

আয়ুৰ্বেদত দৈক গৰম খাদ্য বুলি গণ্য কৰা হয়।শীতকালত দৈয়ে শৰীৰক উপকৃত কৰিব পাৰে।এই সময়ছোৱাত দৈয়ে শৰীৰক তাপ প্ৰদান কৰাৰ লগতে ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে।

দৈৰ স্বাস্থ্যৰ লাভালাভ

হজম উন্নত কৰাত সহায়ক

দৈত থকা প্ৰ'বায়োটিক্সে (ভাল বেক্টেৰিয়া) পাচন তন্ত্ৰ স্বাস্থ্যৱান ৰাখে আৰু ই আমাৰ অন্ত্ৰৰ ভাৰসাম্য বজাই ৰখাত সহায় কৰে। প্ৰ'বায়োটিক্সে ক্ষতিকাৰক বেক্টেৰিয়া আঁতৰ কৰি হজম উন্নত কৰে। ইয়াৰ ব্যৱহাৰে কোষ্ঠকাঠিন্য, গেছ, বদহজম আৰু এচিডিটিৰ দৰে সমস্যাৰ পৰা সকাহ দিয়ে। একে সময়তে, ই অন্ত্ৰৰ প্ৰদাহ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে। যাৰ ফলত হজম প্ৰক্ৰিয়া অধিক কাৰ্যকৰী হয়।

শক্তিশালী কৰে হাড় আৰু দাঁত

দৈ হৈছে কেলচিয়াম আৰু ভিটামিন ডি-ৰ এক উৎকৃষ্ট উৎস, যিয়ে হাড় শক্তিশালী কৰে। দৈ নিয়মীয়াকৈ খোৱাৰ ফলত হাড় শক্তিশালী হয় আৰু অষ্টিওপোৰোচিছ (হাড় দুৰ্বল হোৱা) আৰু হাড়ৰ অন্যান্য সমস্যাৰ পৰা আমাক সুৰক্ষা দিয়ে। ই দাঁতৰ শক্তি আৰু সুৰক্ষাৰ বাবেও অত্যন্ত লাভজনক।

হৃদযন্ত্ৰ, ৰক্তচাপৰ বাবে উপকাৰী

দৈ খোৱাটোৱে হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰাত সহায় কৰে। ই কলেষ্টেৰলৰ স্তৰ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায়ক। দৈত থকা প্ৰ'বায়োটিকবোৰ ৰক্ত নলীৰ বাবে উপকাৰী, যি ৰক্তচাপৰ ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰাত সহায় কৰে। ই ৰক্তচাপৰ সমস্যাও হ্ৰাস কৰিব পাৰে, যি হৃদৰোগৰ আশংকা হ্ৰাস কৰে। এইটো আপোনাৰ হৃদযন্ত্ৰ স্বাস্থ্যৱান ৰখাৰ এক প্ৰাকৃতিক উপায় হিচাপে প্ৰমাণিত হ'ব পাৰে।

ওজন হ্ৰাসত সহায়ক 

দৈত উচ্চ পৰিমাণৰ প্ৰ'টিন থাকে, যিয়ে ভোক নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে আৰু আপোনাক দীঘলীয়া সময়ৰ বাবে পেটটো ভৰ্তি অনুভৱ কৰায়। তদুপৰি, দৈত কেলৰি কম থাকে, যাৰ ফলত ই ওজন হ্ৰাসৰ বাবে আদৰ্শ আহাৰ হয়। দৈত থকা প্ৰ'বায়োটিকবোৰে বিপাক উন্নত কৰাত সহায় কৰে, যাৰ ফলত শৰীৰে চৰ্বি অধিক কাৰ্যকৰীভাৱে দহন কৰে। ই আপোনাৰ ওজন হ্ৰাস প্ৰক্ৰিয়াত্ববদ্ধ কৰে আৰু শৰীৰক স্বাস্থ্যৱান ৰখাত সহায় কৰে।

মানসিক স্বাস্থ্য উন্নত 

দৈত থকা ভাল বেক্টেৰিয়াই মানসিক স্বাস্থ্য উন্নত কৰাত সহায় কৰে। এই বেক্টেৰিয়াই আমাৰ মগজুৰ সৈতে সম্পৰ্কিত নিউৰোট্ৰেন্সমিটাৰ (যেনে চেৰোটনিন) উৎপাদন তৈয়াৰ কৰে, যিয়ে মনোভাৱ ভাল ৰখাত সহায় কৰে। ই চাপ, উদ্বেগ আৰু হতাশা হ্ৰাস কৰাতো সহায় কৰে। মানসিক শান্তি আৰু আৱেগিক ভাৰসাম্য বজাই ৰাখিবলৈ দৈ খোৱাটো জৰুৰী। তদুপৰি, ই শক্তিৰ স্তৰ বৃদ্ধি কৰাত আৰু মানসিক স্পষ্টতা উন্নত কৰাত সহায় কৰে।

দৈ খোৱাৰ সঠিক উপায়

১. মৌ বা গুড়ৰ সৈতে দৈ খাব, যাতে ই অধিক শক্তি দিব পাৰে।

২. ঠাণ্ডা দৈ খোৱা পৰিহাৰ কৰক। সদায় কোঠাৰ উষ্ণতাত থকা দৈহে খাব।

৩. হাপানি, চাইনাছ বা ডিঙিৰ সমস্যা থকা লোকসকলে শীতকালত দৈ পৰিহাৰ কৰিব লাগে।

বি.দ্ৰ: এই প্ৰবন্ধটো সাধাৰণ তথ্যৰ আধাৰত লিখা হৈছে। আপোনাৰ স্বাস্থ্যৰ সৈতে সম্পৰ্কিত যিকোনো পৰামৰ্শৰ বাবে চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লোৱা উচিত।

Also Read: শীতকালত এই কাম ভুলতো নকৰিব, অন্যথা হেৰুৱাব আপোনাৰ প্ৰাণ