জীয়াই থাকিবলৈ মন যদি ত্যাগ কৰক এই খাদ্য

সুস্থ হৈ জীয়াই থাকিবলৈ আমি খোৱা-বোৱাত সচেতন হোৱাটো খুব জৰুৰী। বিশেষকৈ গৰমৰ দিনত। এই দিনকেইটাত পৰাপক্ষত ভজা-পোৰা খাদ্য খোৱাৰ পৰা বিৰত থাকিব লাগে।

author-image
সংগীতা দাস
আপডেট কৰা হৈছে
New Update
SEO FEED AP web 1

ডিজিটেল ডেস্ক: সুস্থ হৈ জীয়াই থাকিবলৈ আমি খোৱা-বোৱাত সচেতন হোৱাটো খুব জৰুৰী। বিশেষকৈ গৰমৰ দিনত। এই দিনকেইটাত পৰাপক্ষত ভজা-পোৰা খাদ্য খোৱাৰ পৰা বিৰত থাকিব লাগে। বহু গুৰুতৰ ৰোগৰ কাৰণ ভজা-পোৰা খাদ্য খোৱা। এনে পৰিস্থিতিত আমি আমাৰ ৰুচিৰ প্ৰতি অলপ সাৱধান হ’ব লাগিব যাতে আমি ৰোগৰ পৰা হাত সাৰিব পাৰো। স্বাস্থ্য বিশেষজ্ঞৰ মতে, ভজা খাদ্য খালে কেইটামান গুৰুতৰ ৰোগত আক্ৰান্ত হোৱাৰ সম্ভাৱনা এশ শতাংশই থাকে। কিন্তু ভাৰতত সকলো জানিও মানুহে দৈনিক এনে খাদ্য সেৱন কৰে। ভজা-পোৰা খাদ্যই কি কি ৰোগৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি কৰে, জানো আহক-

Advertisment

১) মেদবহুলতা

আছানছল হাৰ্ট চেণ্টাৰৰ এছ এ অ’ এলৰ হৃদৰোগ বিশেষজ্ঞ ডাঃ বিমল ছাজেদৰ মতে, ভজা খাদ্যত প্ৰচুৰ পৰিমাণে তেল থাকে, যাৰ ফলত শৰীৰত অতিৰিক্ত কেলৰি হিচাপে জমা হয়। যিয়ে মেদবহুলতা বৃদ্ধি কৰে। মেদবহুলতাৰ বাবে এজন ব্যক্তি উচ্চ ৰক্তচাপ, হৃদৰোগৰ লগতে বহু ৰোগত আক্ৰান্ত হয়।

২) কলেষ্টেৰল, হৃদৰোগ

ভজা খাদ্যত ট্ৰেন্স ফেট আৰু চেচুৰেটেড ফেট থাকে, যিয়ে বেয়া কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি কৰে আৰু ভাল কলেষ্টেৰল (HDL) কমায়। ইয়াৰ ফলত ৰক্তবাহী নলী বন্ধ হৈ পৰে, যাৰ ফলত হাৰ্ট এটেক আৰু ষ্ট্ৰ'ক হ’ব পাৰে।

৩) লিভাৰ, কিডনীত প্ৰভাৱ

বেছিকৈ ভজা খাদ্য খালে শৰীৰত বিষাক্ত পদাৰ্থ বৃদ্ধি পায়। ইয়াৰ ফলত লিভাৰ বা যকৃত আৰু কিডনী বা বৃক্কৰ কাম-কাজ লেহেমীয়া হৈ পৰে। এনেধৰণৰ খাদ্য অবিৰতভাৱে খালে এই অংগসমূহত হেঁচা পৰে আৰু ইয়াৰ লগত জড়িত ৰোগৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পায়।

৪) কৰ্কট ৰোগৰ আশংকা

আমি যদি তেল বাৰে বাৰে গৰম কৰি ব্যৱহাৰ কৰো, তাত এক্ৰিলামাইডৰ দৰে ক্ষতিকাৰক ৰাসায়নিক পদাৰ্থৰ সৃষ্টি হয়। ই এক কাৰ্চিনোজেনিক উপাদান, যাৰ ফলত বিশেষকৈ পেট আৰু অন্ত্ৰৰ কেন্সাৰ হোৱাৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পায়।

৫) ডায়েবেটিছৰ আশংকা

ভজা খাদ্য খাই থাকিলে ইনচুলিন প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি পায়। এনেদৰে অবিৰতভাৱে খালে টাইপ ২ ডায়েবেটিছ হোৱাটো নিশ্চিত।

প্ৰতিৰোধমূলক ব্যৱস্থা

১) ভজা-পোৰা খাদ্য পৰাপক্ষত নাখাব। যদিহে এনে খাদ্য ত্যাগ কৰিব নোৱৰে, সপ্তাহত ১-২ বাৰতকৈ বেছিকৈ নাখাব।

২) কেৱল ঘৰতে বনোৱা আৰু সতেজ তেলত খাদ্য ভাজিব। একেখিনি তেলতে বাৰে বাৰে খাদ্য বস্তু ভাজি নাথাকিব।

৩) ভাপত দিয়া বা সিজোৱা খাদ্য খাব।

৪) ফল-মূল, শাক-পাচলি, আঁহযুক্ত খাদ্য যথেষ্ট পৰিমাণে গ্ৰহণ কৰিব।

৫) নেমু পানী, গ্ৰীণ টি, আৰু পানী বেছিকৈ খাব।

Also Read: ষ্ট্ৰ'কত আক্ৰান্ত ৰোগীৰ চিকিৎসাত পলম হয় কিয়?