ডিজিটেল ডেস্ক: সমগ্ৰ বিশ্বজুৰি ক্ৰমান্বয়ে বৃদ্ধি পাইছে মেদবহুলতাৰ সমস্যা।বহুতেই বহু প্ৰকাৰে ওজন হ্ৰাসৰ প্ৰয়াস কৰি যদিও সঠিক যত্নৰ অভাৱত সেয়া সম্ভৱ হৈ নুঠে। ফৰ্বছৰ শেহতীয়া এক জৰীপ অনুসৰি, প্ৰতি বছৰে ৮০% লোক ওজন হ্ৰাস কৰিবলৈ সক্ষম নহয়। ইয়াৰ কাৰণ হৈছে ওজন হ্ৰাস প্ৰক্ৰিয়াত থকা বাধা।আজি ওজন হ্ৰাস কৰাত বাধা দিয়া মূখ্য কাৰণবোৰ তথা সেইবোৰ কেনেদৰে সমাধান কৰিব পাৰি, আজি জানো আহক-
ওজন হ্ৰাস কৰিবলৈ দৌৰা
বহুলোকে ওজন হ্ৰাস কৰিবলৈ দৌৰে আৰু অতি সোনকালে ফলাফল বিচাৰে। কিন্তু গৱেষণাই প্ৰমাণ কৰিছে যে এমাহত আমি আমাৰ শৰীৰৰ ওজন ২-৩ কিলোগ্ৰাম হ্ৰাস কৰাটোহে স্বাস্থ্যসন্মত। নেচনেল লাইব্ৰেৰী অফ মেডিচিনৰ মতে, যদি আপুনি অত্যাধিক দ্ৰুততাৰে ওজন হ্ৰাস কৰে, ই আপোনাৰ শৰীৰৰ পেশী আৰু কোষকলা দুৰ্বল কৰে আৰু পুনৰ ওজন বৃদ্ধি হোৱাৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি কৰে।কিটো বা ফেড ডায়েটৰ দৰে আহাৰৰ ফলত দ্ৰুতগতিত ওজন হ্ৰাস হয় ঠিকেই, কিন্তু সেইবোৰ পৰিত্যাগ কৰাৰ লগে লগে পুনৰ ওজন বৃদ্ধি হ'বলৈ আৰম্ভ কৰে।সেয়েহে, প্ৰতি মাহে ২-৩ কিলোগ্ৰাম ওজন হ্ৰাস কৰাৰ লক্ষ্য ৰাখিব লাগে।
হঠাতে আহাৰ সলনি কৰা
ওজন হ্ৰাস কৰিবলৈ বহুলোকে তেওঁলোকৰ আহাৰত হঠাতে পৰিৱৰ্তন কৰে। যেনে মিঠাই সম্পূৰ্ণৰূপে খাবলৈ এৰি দিয়া বা গৰম খাদ্য খোৱা আৰম্ভ কৰা। আনচাছ বিশ্ববিদ্যালয়ৰ গৱেষণাত দেখা গৈছে যে যেতিয়া আপুনি আপোনাৰ প্ৰিয় খাদ্য খাবলৈ সম্পূৰ্ণৰূপে এৰি দিয়ে, কিছু সময়ৰ পিছত আপোনাৰ খোৱাৰ হেঁপাহ বৃদ্ধি হয় আৰু আপুনি হঠাতে অধিক খাবলৈ আৰম্ভ কৰে।যাৰ ফলত ওজন হ্ৰাসৰ সলনি বৃদ্ধি হয়।সেয়েহে, যিকোনো প্ৰিয় খাদ্য এৰি দিয়াৰ আগতে স্বাস্থ্যকৰ বিকল্প এটা বাছনি কৰক।
টোপনিৰ অভাৱ আৰু চাপ
টোপনিৰ অভাৱ আৰু চাপৰ ফলতো ওজন হ্ৰাস কৰাত বাধাৰ সৃষ্টি হয়। স্লিপ ফাউণ্ডেচনৰ মতে, যেতিয়া আপুনি পৰ্যাপ্ত টোপনি নাপায়, শৰীৰৰ ভোক হৰমনৰ স্তৰ বৃদ্ধি হয়। যাৰ ফলত অধিক ভোক হয় আৰু বিশেষকৈ ভজা খাদ্য খোৱাৰ আকাংক্ষা হয়। চাপৰ ফলতো ওজন বৃদ্ধি হ'ব পাৰে। কিয়নো চাপৰ সময়ত শৰীৰত হৰমন মুকলি হয়, যিয়ে ভোক বৃদ্ধি কৰে। ওজন হ্ৰাসৰ বাবে ৭ ৰ পৰা ৯ ঘণ্টা টোপনি লোৱাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।তদুপৰি, চাপ হ্ৰাস কৰিবলৈ আপুনি যোগ, ধ্যান আৰু গভীৰ উশাহ-নিশাহৰ কৌশল অনুসৰণ কৰিব পাৰে। এই দুয়োটা বস্তুৱে আপোনাৰ মানসিক আৰু শাৰীৰিক স্বাস্থ্য উন্নত কৰাত সহায় কৰিব।
আনুবংশিক কাৰণসমূহ
ওজন বৃদ্ধিৰ কিছুমান কাৰণ আনুবংশিক হ'ব পাৰে। বহুসময়ত পিতৃ-মাতৃৰ জিনৰ ফলত শৰীৰত পৰিৱৰ্তন হয়, যি ওজন বৃদ্ধিৰ বাবে দায়বদ্ধ। উদাহৰণ স্বৰূপে, শৰীৰত কিছুমান জিন আছে, যিয়ে ভোক নিয়ন্ত্ৰণ কৰে আৰু কিছুমানে শৰীৰৰ চৰ্বি নিয়ন্ত্ৰণ কৰে। যদি এই জিনবোৰ প্ৰভাৱিত হয়, ওজন বৃদ্ধি হোৱাৰ সম্ভাৱনা অধিক। যদি আপুনি ভাবে যে আপোনাৰ মেদবহুলতাৰ কাৰণ আনুবংশিক, তেনেহ'লে আনুবংশিক স্ক্ৰীণিং কৰিব পাৰি। তদুপৰি, হৰমনৰ ভাৰসাম্যহীনতাৰ ফলতো ওজন বৃদ্ধি হ'ব পাৰে। সেয়েহে, এনে ক্ষেত্ৰত হৰমন পৰীক্ষা কৰিব।
কেৱল ব্যায়ামত নিৰ্ভৰ কৰা
কেৱল ব্যায়ামত নিৰ্ভৰ কৰাটো ওজন হ্ৰাস কৰাৰ সঠিক উপায় নহয়। হাৰ্ভাৰ্ড বিশ্ববিদ্যালয়ৰ মতে, শৰীৰে কেলৰি দহন কৰে আৰু ইয়াৰ ৬০ ৰ পৰা ৭৫% বিশ্ৰামৰ সময়ত দহন কৰা হয়, যাক বিশ্ৰাম শক্তি ব্যয় বুলি কোৱা হয়। যদি আপুনি কেৱল ব্যায়াম কৰে, ওজন হ্ৰাসত সমস্যা হ'ব।
সঠিক আহাৰ
ওজন হ্ৰাসৰ পৰিকল্পনা কৰাসকলে যিকোনো খাদ্য গ্ৰহণ নকৰিব।সঠিক ভাৱে ওজন হ্ৰাস কৰিবলৈ বিচৰাসকলে আহাৰত বাদাম, দুগ্ধজাত সামগ্ৰী, কণী আৰু মাহজাতীয় শস্য অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব। শৰীৰে এই খাদ্যবোৰ হজম কৰিবলৈ অধিক শক্তি ব্যয় কৰিব লাগিব, যিয়ে ওজন হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে।আনহাতে, গোটেই দিনটোত ২-৩ লিটাৰ পানী খোৱা অতি প্ৰয়োজন।
ওজন হ্ৰাস হৈছে এক লেহেম আৰু নিৰন্তৰ প্ৰক্ৰিয়া, যাৰ বাবে ধৈৰ্য্য আৰু সংযমৰ প্ৰয়োজন। কিছুমান সৰল পৰিৱৰ্তন যেনে আহাৰৰ ক্ৰমান্বয়ে পৰিৱৰ্তন, পৰ্যাপ্ত টোপনি, চাপ হ্ৰাস কৰা আৰু সঠিক ব্যায়ামৰ অভ্যাস গ্ৰহণ কৰি আপুনি ওজন হ্ৰাস কৰাত সফলতা প্ৰাপ্ত কৰিব পাৰে। মনত ৰাখিব যে ওজন হ্ৰাস কৰাৰ এক বহনক্ষম আৰু স্বাস্থ্যকৰ পদ্ধতি গ্ৰহণ কৰাটো অধিক লাভজনক, কেৱল ইয়াক খৰধৰ কৰাৰ সলনি।
Also Read: মেদবহুলতাৰ পৰা ৰক্ষা পাবলৈ বিচাৰে যদি খাওঁতে এই ভুল কেতিয়াও নকৰিব