ডিজিটেল ডেস্ক: প্ৰাচীন কালৰ পৰাই পৰম্পৰাগত ঔষধত হালধি ব্যৱহাৰ হৈ আহিছে। ইয়াত থকা প্ৰদাহ-প্ৰতিৰোধী আৰু এণ্টিঅক্সিডেণ্ট গুণাগুণে ইয়াক স্বাস্থ্যৰ বাবে অত্যন্ত উপকাৰী কৰি তোলে। ৰাতিপুৱা খালী পেটত হালধি পানী খালে বহুতো ৰোগৰ পৰা সুৰক্ষা দিয়ে আৰু শৰীৰ স্বাস্থ্যৱান ৰখাত সহায় কৰে। হালধি পানী খোৱাৰ আশ্চৰ্যজনক লাভালাভৰ বিষয়ে আজি জানো আহক-
ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি
হালধিত এণ্টিঅক্সিডেণ্ট থাকে, যিয়ে শৰীৰক মুক্ত ৰেডিকেলৰ দ্বাৰা হোৱা ক্ষতিৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰে। এই মুক্ত ৰেডিকেলবোৰে শৰীৰৰ কোষবোৰ ক্ষতিগ্ৰস্ত কৰি বয়স বৃদ্ধি আৰু ৰোগ সৃষ্টি কৰিব পাৰে। ৰাতিপুৱা খালী পেটত হালধি পানী খালে শৰীৰৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি হয়। ই আপোনাক চৰ্দি, কাহ আৰু অন্যান্য সংক্ৰমণৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰাত সহায় কৰে। বিশেষকৈ পৰিৱৰ্তনশীল ঋতুত হালধি পানীয়ে সংক্ৰমণৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ প্ৰাকৃতিক সুৰক্ষা আৱৰণ হিচাপে কাম কৰে।
উন্নত হয় হজমশক্তি
হালধি পানী আপোনাৰ পাচন তন্ত্ৰৰ বাবে এক ৰামবাণ। ইয়াৰ প্ৰদাহ-প্ৰতিৰোধী গুণাগুণ আছে, যিয়ে পাকস্থলীত ফুলা, গেছ আৰু এচিডিটিৰ দৰে সমস্যা হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে। হালধিত কাৰকিউমিন নামৰ এক যৌগ থাকে, যিয়ে পাচন এনজাইম সক্ৰিয় কৰে আৰু সহজে খাদ্য হজম কৰাত সহায় কৰে। হালধি পানী খালে নিয়মীয়াকৈ পেটৰ বিষ, পেট ফুলা আৰু অন্যান্য হজমৰ সমস্যাৰ পৰা সকাহ দিয়ে।
ৰক্ত শৰ্কৰা নিয়ন্ত্ৰণ
যদি আপুনি ডায়েবেটিচ ৰোগী, হালধি পানী আপোনাৰ বাবে উপকাৰী প্ৰমাণিত হ'ব পাৰে। হালধিত থকা কাৰকিউমিনে ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্তৰ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে। ই ইনচুলিন সংবেদনশীলতা বৃদ্ধি কৰি ৰক্ত শৰ্কৰা স্থিৰ কৰি ৰাখে। ৰাতিপুৱা খালী পেটত হালধি পানী খালে গ্লুকোজৰ স্তৰ হঠাতে তাৰতম্য নহয়, যি ডায়েবেটিচ ৰোগীসকলক উন্নত নিয়ন্ত্ৰণ প্ৰদান কৰে। ই ভৱিষ্যতে ডায়েবেটিচৰ ফলত হোৱা জটিলতা হ্ৰাস কৰাত সহায়ক হ'ব পাৰে।
প্ৰদাহ হ্ৰাস
হালধি ইয়াৰ শক্তিশালী প্ৰদাহ-প্ৰতিৰোধী গুণাগুণৰ বাবে জনাজাত। ইয়াত কাৰকিউমিন নামৰ এবিধ যৌগ থাকে, যি প্ৰদাহ হ্ৰাস কৰাত অতি কাৰ্যকৰী। শৰীৰৰ প্ৰদাহ বহুতো ৰোগৰ মূল হ'ব পাৰে। যেনে গাঁঠিৰ বিষ, আৰ্থ্ৰাইটিছ আৰু হৃদৰোগ। হালধি পানী খোৱাৰ ফলত শৰীৰৰ প্ৰদাহ হ্ৰাস হয় আৰু গাঁঠিৰ গতিশীলতা উন্নত হয়। ইয়াক নিয়মীয়াকৈ খোৱাৰ সময়ত দীৰ্ঘম্যাদী ৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰাত সহায় কৰে।
হৃদৰোগৰ আশংকা হ্ৰাস
হালধি পানী হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে অত্যন্ত উপকাৰী। ই শৰীৰত বেয়া কলেষ্টেৰল (এলডিএল) হ্ৰাস কৰাত আৰু ভাল কলেষ্টেৰলৰ (এইচডিএল) স্তৰ বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰে। হালধিৰ এণ্টিঅক্সিডেণ্ট আৰু প্ৰদাহ-প্ৰতিৰোধী গুণাংশ থাকে, যিয়ে ৰক্ত নলীবোৰ স্বাস্থ্যৱান ৰাখে আৰু ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণ কৰে। ইয়াৰ নিয়মীয়া গ্ৰহণে হৃদস্পন্দন স্বাভাৱিক ৰাখে আৰু কাৰ্ডিওভাস্কুলাৰ ৰোগৰ আশংকা হ্ৰাস কৰে।
হালধি পানী কেনেদৰে তৈয়াৰ কৰিব লাগে?
হালধিৰ পানী প্ৰস্তুত কৰিবলৈ প্ৰথমে এগিলাচ গৰম পানী লওঁক। মনত ৰাখিব যে, পানী অত্যাধিক গৰম নহয়। হালধিৰ গুণাগুণ বজাই ৰখাৰ বাবে কুহুমীয়া পানী সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ। এতিয়া এই কুহুমীয়া পানীত আধা চামুচ হালধি যোগ দিয়ক। ইয়াক ভালদৰে লৰাই দিয়ক যাতে হালধি সম্পূৰ্ণৰূপে দ্ৰৱীভূত হয় আৰু পানীৰ ৰং পাতল হালধীয়া হৈ পৰে। মন কৰিব যে হালধি ভাল মানদণ্ডৰ হয়, কিয়নো বিশুদ্ধ হালধিৰ লাভালাভ অধিক।
যদি আপুনি হালধিৰ সোৱাদ অলপ পাতল কৰিব বিচাৰে আপুনি ইয়াত এক চামুচ মৌ বা আধা নেমুৰ ৰস যোগ দিব পাৰে। মৌৱে হালধিৰ গুণাগুণ বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে ইয়াক মিঠা আৰু সুস্বাদু কৰি তোলে। একে সময়তে, নেমু হৈছে ভিটামিন চি-ৰ উৎস, যি ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা অধিক শক্তিশালী কৰে। এই দুটা বস্তু মিহলি কৰিলে হালধিৰ পানী অধিক পুষ্টিকৰ আৰু সুস্বাদু হয়।
খালী পেটত হালধি পানী খোৱাটো আটাইতকৈ উপকাৰী। ই কেৱল শৰীৰক বিষমুক্ত নকৰে কিন্তু আপোনাক গোটেই দিনটো উদ্যমী কৰি ৰাখে। ইয়াক প্ৰতিদিনে ৰাতিপুৱা আপোনাৰ দৈনন্দিন ৰুটিনত অন্তৰ্ভুক্ত কৰক। হালধি পানীয়ে কেৱল আপোনাৰ হজম উন্নত কৰাই নহয়, ই আপোনাৰ সামগ্ৰিক স্বাস্থ্যতো ইতিবাচক প্ৰভাৱ পেলায়।ইয়াক নিয়মীয়াকৈ গ্ৰহণ কৰিলে ই আপোনাৰ ছাল, হৃদযন্ত্ৰ আৰু হৃদযন্ত্ৰ সুৰক্ষিত কৰিব।
এই বিষয়েও মনত ৰাখিব-
১. হালধি পানী তৈয়াৰ কৰিবলৈ বিশুদ্ধ আৰু জৈৱিক হালধি ব্যৱহাৰ কৰিব।
২. খোৱাৰ পিছত ২০-৩০ মিনিটৰ বাবে যিকোনো বস্তু খোৱা পৰিহাৰ কৰিব, যাতে শৰীৰে হালধিৰ সম্পূৰ্ণ লাভালাভ লাভ কৰিব পাৰে।
৩. যদি আপুনি হালধি পানীত যিকোনো ধৰণৰ এলাৰ্জি বা অসুবিধা অনুভৱ কৰে, চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লব।
৪. এইদৰে প্ৰতিদিনে খাই আপুনি হালধিৰ অগণন লাভালাভ উপভোগ কৰিব পাৰে আৰু আপোনাৰ জীৱনশৈলী উন্নত কৰিব পাৰে।
বি.দ্ৰ: হালধিৰ পানী স্বাস্থ্যৰ বাবে উপকাৰী, কিন্তু ইয়াক আপোনাৰ দৈনন্দিন ৰুটিনত যোগ দিয়াৰ আগতে চিকিৎসক বা বিশেষজ্ঞৰ পৰামৰ্শ ল’ব।
Also Read: ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ পৰা পাচন তন্ত্ৰ শক্তিশালী কৰালৈ…