/asomiyapratidin/media/post_attachments/asomiyapratidin/2024-07/c0157322-fd00-46be-bb00-2ab193f123bc/WhatsApp Image 2024-07-29 at 6.31.04 PM.jpeg)
ডিজিটেল ডেস্ক: হিন্দু ধৰ্মালম্বী অধিকাংশ লোকৰ ঘৰতেই তুলসীৰ গছ থাকে। তুলসীৰ তলত চাকি জ্বলোৱা তথা তুলসী উপাসনা কৰাটো অতি পৱিত্ৰ বুলি গণ্য কৰা হয়।কিন্তু তুলসী স্বাস্থ্যৰ পক্ষেও খুব উপকাৰী। প্ৰকৃততে তুলসী হৈছে এক আয়ুৰ্বেদিক ঔষধ। তুলসীৰ পাতত এণ্টি-বেক্টেৰিয়া, এণ্টি-ভাইৰেল, এণ্টি-ইনফ্লেমেটৰী উপাদান থাকে। আপুনি পোনপটীয়াকৈও তুলসীৰ পাত খাব পাৰে। কিন্তু প্ৰতি ৰাতিপুৱা তুলসীৰ পানী খোৱাটো অধিক উপকাৰী বুলি বিবেচনা কৰা হয়। আজি এই বিষয়ে জানো আহক-
ৰোগ প্ৰতিৰোধ প্ৰণালী শক্তিশালী কৰা
তুলসীৰ এণ্টিঅক্সিডেণ্ট আৰু এণ্টিবেক্টেৰিয়েল গুণ আছে, যিয়ে শৰীৰৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ প্ৰণালী শক্তিশালী কৰে। ই বেক্টেৰিয়া আৰু ভাইৰাছৰ লগতে সংক্ৰমণৰ পৰাও শৰীৰক সুৰক্ষা দিয়ে।
স্বাস্থ্যকৰ হজম
তুলসীৰ পানীয়ে হজম উন্নত কৰাত সহায় কৰে। ই পাকস্থলীৰ গেছ, ফুলা আৰু কোষ্ঠকাঠিন্য হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে। তদুপৰি, ই এচিডিটি আৰু হৃদআক্ৰমণৰ আশংকাও হ্ৰাস কৰিব পাৰে।
ওজন নিয়ন্ত্ৰণ
তুলসীৰ পানীত বিপাক দ্ৰুত কৰাৰ গুণাগুণ আছে। ই শৰীৰৰ চৰ্বি হ্ৰাস কৰি ওজন কমাই ৰখাত সহায় কৰে।
চাপ-উদ্বেগ হ্ৰাস কৰা
তুলসী হৈছে এক প্ৰাকৃতিক চাপ নিৰাময়ক। ই মানসিক চাপ আৰু উদ্বেগ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে আৰু মগজুক শান্ত কৰে।
দাঁত
দাঁত আৰু আলুৰ স্বাস্থ্য বজাই ৰখাটো তুলসীৰ পানী খুব উপকাৰী। ইয়াত এণ্টিচেপ্টিক আৰু এণ্টি-বেক্টেৰিয়া গুণ আছে, যি মুখৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰে।
ডিটক্সিফিকেচন
তুলসীৰ পানীয়ে শৰীৰৰ পৰা বিষাক্ত পদাৰ্থ আঁতৰ কৰে। ই শৰীৰৰ বিষমুক্তকৰণ প্ৰক্ৰিয়াত সহায় কৰাৰ লগতে বৃক্ক আৰু যকৃত পৰিস্কাৰ কৰে।
হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য
তুলসীৰ পানীয়ে হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য বৃদ্ধি কৰে। কলেষ্টেৰল আৰু ট্ৰাইগ্লিচাৰাইডৰ স্তৰ হ্ৰাস কৰাৰ বাবে ইয়াৰ গুণাগুণ আছে, যাৰ ফলত হৃদৰোগৰ আশংকা হ্ৰাস হয়।
ছালৰ উজ্জ্বলতা
তুলসীৰ পানী খোৱাটোৱে ছালখন স্বাস্থ্যৱান আৰু উজ্জ্বল কৰি ৰখাত সহায় কৰে। ইয়াৰ এণ্টিঅক্সিডেণ্টে ছাল উন্নত কৰে আৰু বয়স বৃদ্ধিৰ লক্ষণ হ্ৰাস কৰে।
শ্বাস-প্ৰশ্বাসৰ সমস্যাত সকাহ
তুলসীৰ পানী খোৱাটোৱে শ্বাসতন্ত্ৰ স্বাস্থ্যৱান ৰখাত সহায় কৰে। ই কাহ, চৰ্দি আৰু শ্বাস-প্ৰশ্বাসৰ সমস্যা হ্ৰাস কৰাত সহায়ক।
কেনেদৰে প্ৰস্তুত কৰিব তুলসীৰ পানী
- ১০-১৫ টা সতেজ তুলসীৰ পাত ১ কাপ পানীত ভালদৰে উতলাব।
- পানীখিনি ভলদৰে ঠাণ্ডা হ'বলৈ দিব।
- এই পানীখিনি ৰাতিপুৱা খালী পেটত খাব।
প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ স্বাস্থ্য আৰু শৰীৰৰ প্ৰয়োজনীয়তা পৃথক, সেয়েহে যদি আপুনি তুলসীৰ পানী খোৱা আৰম্ভ কৰাৰ আগতে যিকোনো স্বাস্থ্য সমস্যাৰ সৈতে যুঁজি আছে, চিকিৎসক বা বিশেষজ্ঞৰ পৰামৰ্শ ল'ব।
Also Read: স্বাস্থ্যৰ বাবে অমৃত মাটিৰ পাত্ৰত থকা পানী