/asomiyapratidin/media/media_files/2024/12/13/F6DZvj21UCbCaFn57aYw.jpeg)
ডিজিটেল ডেস্ক: শীতকালত ঠাণ্ডা অনুভৱ কৰাটো স্বাভাৱিক। কিন্তু যদি আপুনি সদায়ে আনতকৈ বেছি ঠাণ্ডা অনুভৱ কৰে, ই আপোনাৰ শাৰীৰিক সমস্যাৰ লক্ষণ হ'ব পাৰে। হয়, শৰীৰত আইৰণ, ভিটামিন বি ১২, ফলেট আৰু ভিটামিন চি-ৰ অভাৱ হ’লে ঠাণ্ডা বেছিকৈ লাগে। আজি এই বিষয়ে জানো আহক-
শৰীৰৰ তাপমাত্ৰা কিদৰে নিয়ন্ত্ৰণ কৰা হয় ?
আমাৰ শৰীৰে তাপ নিয়ন্ত্ৰণ নামৰ এক প্ৰক্ৰিয়াৰ জৰিয়তে উষ্ণতাৰ ভাৰসাম্য বজাই ৰাখে। শৰীৰৰ মূল তাপমাত্ৰা স্বাভাৱিক পৰিস্থিতিত ৯৮.৬°এফ (৩৭° চেণ্টিগ্ৰেড)। ইয়াক মগজু, ৰক্ত নলী আৰু ঘাম গ্ৰন্থিৰ সহায়ত নিয়ন্ত্ৰণ কৰা হয়। শৰীৰে ঠাণ্ডা বতৰত গৰম আৰু গ্ৰীষ্মকালত শীতল হৈ থাকিবলৈ চেষ্টা কৰে। কিন্তু যদি শৰীৰত কেতবোৰ পুষ্টিৰ অভাৱ হয়, তেন্তে এই প্ৰক্ৰিয়াটোৱে সঠিকভাৱে কাম নকৰে।
আইৰণৰ অভাৱ
শৰীৰত হিমোগ্লোবিন গঠনৰ বাবে আইৰণ অত্যাৱশ্যকীয়। হিমোগ্লোবিন হৈছে লোহিত ৰক্ত কণিকাত পোৱা এক প্ৰ'টিন, যি হাঁওফাঁওৰ পৰা গোটেই শৰীৰলৈ অক্সিজেন পৰিবহন কৰাৰ কাম কৰে। যদি শৰীৰত আইৰণৰ অভাৱ হয়, তেন্তে হিমোগ্লোবিনৰ স্তৰ হ্ৰাস হয়, যাৰ ফলত শৰীৰে পৰ্যাপ্ত অক্সিজেন নাপায়। এই অৱস্থাটোক ৰক্তহীনতা বুলি কোৱা হয়।
ৰক্তহীনতাৰ লক্ষণ
বৰ ঠাণ্ডা অনুভৱ কৰা
যেতিয়া শৰীৰে পৰ্যাপ্ত অক্সিজেন নাপায়, ই শক্তি উৎপাদন কৰিব নোৱাৰে, যাৰ ফলত আপুনি আনতকৈ বেছি ঠাণ্ডা অনুভৱ কৰে। শৰীৰত অক্সিজেনৰ অভাৱৰ প্ৰত্যক্ষ প্ৰভাৱ বিপাকৰ ওপৰত পৰে। যাৰ ফলত শৰীৰ গৰম ৰখাৰ ক্ষমতা দুৰ্বল হয়। ঠাণ্ডা বতৰত এই সমস্যাটো আৰু অধিক গুৰুতৰ হ'ব পাৰে, কিয়নো ঠাণ্ডা পৰিৱেশত শৰীৰক তাপ বজাই ৰাখিবলৈ অতিৰিক্ত শক্তিৰ প্ৰয়োজন।যদি ৰক্ত সঞ্চালন সঠিক নহয়, তেনেহ'লে হাত আৰু ভৰি সোনকালে ঠাণ্ডা হৈ পৰে আৰু ঠাণ্ডা অনুভৱ বৃদ্ধি হয়।
ভাগৰ আৰু দুৰ্বলতা
অক্সিজেনৰ অভাৱৰ বাবে শৰীৰ সোনকালে ভাগৰি পৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে আৰু দুৰ্বল অনুভৱ কৰে। এনে হয় কাৰণ শৰীৰৰ পেশী আৰু অঙ্গবোৰে পৰ্যাপ্ত শক্তি নাপায়।যাৰ ফলত সোনকালে ভাগৰ লগা, মনোযোগ দিয়াত ব্যৰ্থ হোৱা আৰু মূৰৰ বিষ বা মূৰ ঘূৰোৱাৰ সমস্যা হ’ব পাৰে।
ছাল হালধীয়া হোৱা
লোহিত ৰক্ত কণিকাৰ অভাৱৰ বাবে ছালৰ ৰং শেঁতা হালধীয়া হ'ব পাৰে। এয়া ৰক্তহীনতাৰ এটা সাধাৰণ লক্ষণ। যেতিয়া শৰীৰত লোহিত ৰক্ত কণিকাৰ সংখ্যা হ্ৰাস হয়, তেতিয়া ছাললৈ তেজৰ প্ৰবাহ হ্ৰাস হয়, যাৰ ফলত মুখ-শৰীৰ শেঁতা, ওঁঠ আৰু নখৰ ৰঙো পাতল হৈ পৰে।এনে হলে শৰীৰক জৰুৰীভাৱে আইৰণ বা অন্যান্য পুষ্টিৰ প্ৰয়োজন। এই সকলোবোৰ লক্ষণ উপেক্ষা কৰাটো স্বাস্থ্যৰ বাবে বিপদজনক হ'ব পাৰে। এই সমস্যাবোৰ সঠিক আহাৰ আৰু চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শৰ দ্বাৰা দূৰ কৰিব পাৰি। আইৰণৰ অভাৱ দূৰ কৰিবলৈ পালেং শাক, বীটৰুট, ডালিম, আপেল, শুকান ফল আৰু ৰঙা মাংস আদি আইৰণ সমৃদ্ধ খাদ্য গ্ৰহণ কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ।
ভিটামিন বি ১২ আৰু ফলেটৰ অভাৱ
ভিটামিন বি১২ আৰু ফলেটে শৰীৰত নতুন লোহিত ৰক্ত কণিকা গঠনত সহায় কৰে। এই পুষ্টিবোৰ ডিএনএ আৰু আৰএনএ গঠনৰ বাবেও অত্যাৱশ্যকীয়, যি কোষৰ বিকাশ আৰু মেৰামতিত ভূমিকা পালন কৰে। সেইবোৰৰ অভাৱৰ বাবে শৰীৰত লোহিত ৰক্ত কণিকা গঠন প্ৰভাৱিত হয়, যাৰ ফলত অক্সিজেন পৰিবহন ব্যাহত হয়।
ইয়াৰ অভাৱৰ লক্ষণসমূহ
অত্যাধিক ঠাণ্ডাৰ বাবে অক্সিজেনৰ প্ৰবাহ সঠিকভাৱে কৰা নহয়। যাৰ ফলত শৰীৰৰ তাপ বজাই ৰখা, অৱসাদ আৰু মনোযোগ দিয়াত অসুবিধা হয়। শক্তিৰ অভাৱৰ বাবে, মগজু আৰু পেশীয়ে তেওঁলোকৰ কাম কৰাত সমস্যা হয়। ভিটামিন বি১২-ৰ বাবে কণী, মাছ, গাখীৰ আৰু দুগ্ধজাত সামগ্ৰী যেনে চীজ খাব। ফোলেটৰ বাবে সেউজীয়া শাক যেনে ব্ৰকলি, পালেং শাক আৰু ফল যেনে কমলা, অমিতা আৰু আভাকাডো খাব।
ভিটামিন চিৰ অভাৱ
ভিটামিন চি-য়ে কেৱল শৰীৰত আইৰণ শোষণ কৰাত সহায় নকৰে, কিন্তু ই এণ্টিঅক্সিডেণ্ট হিচাপেও কাম কৰে, যি কোষবোৰক মুক্ত ৰেডিকেলৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰে। যদি ভিটামিন চি-ৰ অভাৱ হয়, শৰীৰে সঠিকভাৱে আইৰণ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ সক্ষম নহয়, যাৰ ফলত ৰক্তহীনতা আৰু দুৰ্বলতা হ'ব পাৰে।
ইয়াৰ অভাৱৰ প্ৰভাৱ: ঠাণ্ডাৰ বৰ্ধিত অনুভৱ
লোৰ সঠিক শোষণৰ অভাৱৰ বাবে, শৰীৰে অক্সিজেন আৰু শক্তি নাপায়।
দুৰ্বল ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা
ভিটামিন চি-য়ে ৰোগ প্ৰতিৰোধ প্ৰণালী শক্তিশালী কৰাত সহায় কৰে। ইয়াৰ অভাৱৰ ফলত বাৰে বাৰে অসুস্থ হোৱাৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পায়। কমলা, নেমু, আমলা, কিৱি আৰু আঙুৰৰ দৰে নেমুজাতীয় ফল খাব। লগতে, পাচলিত কেপচিকাম আৰু বিলাহী খোৱাও লাভজনক।
চৰ্দিৰ লক্ষণ
যেতিয়া আন লোকে স্বাভাৱিক কিন্তু আপুনি অতি ঠাণ্ডা অনুভৱ কৰে, ই আপোনাৰ শৰীৰত পুষ্টিৰ অভাৱ হোৱাৰ লক্ষণ হ'ব পাৰে। নিম্ন ৰক্ত প্ৰবাহৰ বাবে, হাত আৰু ভৰি সদায় ঠাণ্ডা থাকে।শৰীৰ দীঘলীয়া সময়ৰ বাবে সক্ৰিয় হৈ থাকিব নোৱাৰে। আনহাতে, ছাল শেঁতা-হালধীয়া হোৱাটো শৰীৰত আইৰণ বা ভিটামিন বি১২-ৰ অভাৱৰ লক্ষণ হ'ব পাৰে।
ঠাণ্ডা পৰিহাৰ কৰিবলৈ আপুনি কি কৰিব পাৰে?
আইৰণ সমৃদ্ধ আহাৰ খাব
আইৰণৰ অভাৱ পূৰণ কৰিবলৈ আপোনাৰ আহাৰত পালেং শাক, মেথি, বীটৰুট, ডালিম, শুকান ফল আৰু ৰঙা মাংস অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব। মাহজাতীয় শস্য আৰু বীনবোৰো আইৰণৰ এক ভাল উৎস। আইৰণৰ উন্নত শোষণৰ বাবে ইয়াক ভিটামিন চি থকা ফলৰ সৈতে খাব।
ভিটামিন বি১২ আৰু ফলেট সেৱন কৰক
ভিটামিন বি১২-ৰ বাবে কণী, মাছ, মুৰ্গী, গাখীৰ আৰু চীজ আদি খাদ্য গ্ৰহণ কৰিব। ব্ৰকলি, পালেং শাক, আভাকাডো, অমিতা আৰু অন্যান্য সেউজীয়া পাচলি ফলেটৰ বাবে উপকাৰী।
ভিটামিন চি-সমৃদ্ধ আহাৰ অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব
কমলা, নেমু, আমলা, কিৱি আৰু আঙুৰৰ দৰে নেমুজাতীয় ফল খাব। লগতে, কেপচিকাম আৰু বিলাহীৰ দৰে পাচলিও আপোনাৰ আহাৰৰ অংশ হ'ব লাগে।
শৰীৰটো পৰীক্ষা কৰাওঁক
যদি ঠাণ্ডাৰ অভিজ্ঞতা বাঢ়ি থাকে, চিকিৎসকৰ সৈতে যোগাযোগ কৰক। তেজ পৰীক্ষা কৰি আপোনাৰ আইৰণ, ভিটামিন বি১২ আৰু ফলেটৰ স্তৰ পৰীক্ষা কৰাব। যদি কোনো অভাৱ পোৱা যায়, চিকিৎসকে নিৰ্দেশনা দিয়া অনুসৰি পৰিপূৰক গ্ৰহণ কৰিব।
Also Read: শীতকালত ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা শক্তিশালী কৰাৰ একেবাৰে সহজ উপায়কেইটা জানি লওঁক