
ডিজিটেল ডেস্ক: বৰ্ধিত বয়সৰ প্ৰভাৱ প্ৰথমে ছালত পৰে।ইফালে, প্ৰতিগৰাকী মহিলাই বিচাৰে যে বয়স হ’লেও যাতে ইয়াৰ চাপ মুখত নপৰে আৰু ছালখন সম্পূৰ্ণৰূপে উজ্জ্বল হৈ থাকে। প্ৰকৃততে এয়া সম্ভৱ।ইয়াৰ বাবে মূলতে আপুনি আপোনাৰ খাদ্যৰ যত্ন ল’ব লাগিব।ভাল এটা জীৱনশৈলী আৰু স্বাস্থ্যকৰ আহাৰ অনুসৰণ কৰিয়েই আপুনি আপোনাৰ ছালখনক সতেজ তথা বয়সৰ চাপৰ পৰা মুক্ত কৰি ৰাখিব পাৰে। খাদ্য তালিকাত কেনেধৰণৰ খাদ্য অন্তৰ্ভূক্ত কৰি ছালখনৰ যত্ন ল’ব পাৰি, আজি জানো আহক-
এণ্টিঅক্সিডেণ্ট
এণ্টিঅক্সিডেণ্টে বৰ্ধিত বয়সত অক্সিডেটিভ চাপ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে। অক্সিডেটিভ চাপৰ বাবে শৰীৰৰ কোষবোৰ ক্ষতিগ্ৰস্ত হ'ব পাৰে। যাৰ ফলত স্বাস্থ্যৰ সমস্যা আৰু দীৰ্ঘম্যাদী ৰোগ হোৱাৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি হয়। কমলা, নেমু, বিলাহী, তৰমুজ, ব্ৰকলী, গাজৰ, ৰঙীন ফল আৰু পাচলিত যথেষ্ট পৰিমাণে এণ্টিঅক্সিডেণ্ট পোৱা যায়। সেয়েহে, প্ৰতিদিনে আপুনি আহাৰত এণ্টিঅক্সিডেণ্ট সমৃদ্ধ ফল আৰু পাচলি অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব।
প্ৰ'টিন
বয়স হোৱাৰ লগে লগে পেশীবোৰো ক্ষতিগ্ৰস্ত হয়। এনে পৰিস্থিতিত আপুনি আপোনাৰ আহাৰত প্ৰ'টিন অন্তৰ্ভুক্ত কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। আপুনি মাহজাতীয় শস্য, ছ’য়াবিন, মাছ, কুকুৰা আৰু উদ্ভিদ-আধাৰিত খাদ্যৰ জৰিয়তে শৰীৰক প্ৰ'টিন যোগান ধৰিব পাৰে।
অমেগা-৩ ফেটি এচিড
সকলো চৰ্বি থকা খাদ্য বেয়া। বয়সৰ সৈতে কিছুমান চৰ্বিযুক্ত খাদ্য আপোনাৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে প্ৰয়োজনীয়।অমেগা-৩ ফেটি এচিড হৈছে এক পুষ্টি, যিয়ে আপোনাক হৃদযন্ত্ৰৰ বিফলতা, আৰ্থ্ৰাইটিছৰ দৰে স্থিতিৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰে। শেহতীয়া এক অধ্যয়ন অনুসৰি, আলঝেইমাৰ আৰু পাৰ্কিনছন ৰোগীয়েও এই খাদ্য গ্ৰহণ কৰিব লাগে। বাদাম, বীজ আৰু চৰ্বিযুক্ত মাছক অমেগা-৩ ফেটি এচিডৰ ভাল উৎস বুলি গণ্য কৰা হয়।
কেলচিয়াম, ভিটামিন ডি
বয়স বৃদ্ধিৰ ফলত, হাড়ো দুৰ্বল হ'বলৈ আৰম্ভ কৰে। যাৰ ফলত হাড় ভঙা, বিষ হোৱা আৰম্ভ হয়। এনে পৰিস্থিতিত, আপুনি আপোনাৰ আহাৰত কেলচিয়াম আৰু ভিটামিন-ডি সমৃদ্ধ আহাৰ অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব লাগে। আপোনাৰ হাড় শক্তিশালী কৰিবলৈ ভিটামিন-ডি অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। দুগ্ধজাত সামগ্ৰী যেনে গাখীৰ, দৈ, তিল আৰু পালেং শাক কেলচিয়ামৰ ভাল উৎস।আনহাতে গাখীৰ, কণী আৰু সাগৰীয় খাদ্যক ভিটামিন-ডি-ৰ অতি উৎস বুলি বিবেচনা কৰা হয়।
আঁহ
৪০-৫০ বছৰ বয়সত হজমৰ সমস্যাই শৰীৰক অতি সোনকালে আগুৰি ধৰে।এই সমস্যাৰ ভিতৰৰত কোষ্ঠকাঠিন্য অন্যতম। এনে সমস্যাৰ পৰা বাচি থাকিবলৈ আপুনি আঁহজাতীয় খাদ্য খোৱাটো খুবেই প্ৰয়োজনীয়।ফল, পাচলি, শস্য আৰু মাহজাতীয় শস্যত পৰ্যাপ্ত পৰিমাণৰ আঁহ থাকে। আপোনাৰ অন্ত্ৰৰ চলাচল উন্নত কৰিবলৈ ২৫-৩০ গ্ৰাম আঁহ দিনটোত অত্যাৱশ্যকীয়। ইয়াৰ উপৰিও, আঁহজাতীয় আহাৰ খালে ডায়েবেটিচৰ দৰে বিপদজনক ৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰাতো ই সহায় কৰে।