ডিজিটেল ডেস্ক: সাম্প্ৰতিক সময়ত প্ৰতি ৫জনৰ ভিতৰত ২জন লোকেই গুৰুতৰ স্বাস্থ্য সমস্যাৰ সৈতে যুঁজি আছে।ইয়াৰ মূল কাৰণটোয়েই হৈছে অস্বাস্থ্যকৰ জীৱনশৈলী।আজি আমিবোৰ ইমানেই ব্যস্ত হৈ পৰিছো যে আমাৰ ভালদৰে খাবলৈ বা শুবলৈও সময় নাই।যিয়ে আমাৰ মানসিক স্বাস্থ্যতো প্ৰত্যক্ষ প্ৰভাৱ পেলায়।এনে পৰিস্থিতিত, আমি আমাৰ আহাৰ আৰু জীৱনশৈলীত সৰু সৰু পৰিৱৰ্তন কৰি গোটেই জীৱন স্বাস্থ্যৱান হৈ থকাৰ দিশত পদক্ষেপ লোৱাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।বিশেষকৈ ৫টা দিশত মন কৰিয়েই আপুনি আপোনাৰ জীৱনটো স্বাস্থ্যকৰ কৰি তুলিব পাৰে।যাক আপুনি জীৱনৰ মন্ত্ৰ বুলি ক'ব পাৰে। সেইকেইটা হৈছে-
ৰাতিপুৱাৰ আহাৰ
ৰাতিপুৱাৰ আহাৰ হৈছে এক স্বাস্থ্যকৰ জীৱনশৈলীৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ। সঠিক সময়ত ৰাতিপুৱাৰ আহাৰ খোৱাটোৱে কেৱল শৰীৰক প্ৰয়োজনীয় পুষ্টি প্ৰদান কৰাই নহয়, কিন্তু লগতে গোটেই দিনটো শক্তি বজাই ৰখাত সহায় কৰে। গৱেষণা অনুসৰি, যিসকল লোকে নিয়মীয়াকৈ সন্তুলিত ৰাতিপুৱাৰ আহাৰ গ্ৰহণ কৰে তেওঁলোকে গোটেই দিনটো উদ্যমী অনুভৱ কৰে আৰু তেওঁলোকৰ ওজনো নিয়ন্ত্ৰণত থাকে। ৰাতিপুৱাৰ আহাৰত কণী, গাখীৰ, মাখন আৰু ফলৰ দৰে খাদ্য অন্তৰ্ভুক্ত থাকিব লাগে। কিয়নো সেইবোৰ পুষ্টিৰে সমৃদ্ধ।যিয়ে শৰীৰক প্ৰয়োজনীয় শক্তি আৰু পুষ্টি প্ৰদান কৰে।ৰাতিপুৱা ভজা-পোৰা খাদ্য পৰিহাৰ কৰিব লাগে।কিয়নো এনে খাদ্যই পেট গধুৰ কৰিব পাৰে আৰু অলসতা সৃষ্টি কৰিব পাৰে। ইয়াৰ পৰিৱৰ্তে, ৰাতিপুৱা ওটমিলৰ দৰে পাতল আৰু পুষ্টিকৰ খাদ্য গ্ৰহণ কৰাটো শৰীৰৰ বাবে উপকাৰী। ই শৰীৰক শক্তি প্ৰদান কৰাৰ লগতে গোটেই দিনটো আপোনাক সক্ৰিয় আৰু ইতিবাচক কৰি ৰখাত সহায় কৰে। ৰাতিপুৱাৰ আহাৰ কেৱল শাৰীৰিক স্বাস্থ্যৰ বাবেই নহয় মানসিক স্বাস্থ্যৰ বাবেও অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। সেয়েহে সদায় ৰাতিপুৱাৰ খাদ্যত গুৰুত্ব দিব।
ব্যায়াম
স্বাস্থ্যৱান হৈ থাকিবলৈ ব্যায়াম কৰাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। আমি প্ৰতিদিনে ৩০ ৰ পৰা ৪০ মিনিট ব্যায়াম কৰিব লাগে। ই শৰীৰত শক্তি বজাই ৰাখে আৰু অতিৰিক্ত চৰ্বি হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে। ৰাতিপুৱা সোনকালে উঠা আৰু ব্যায়াম কৰাটো শৰীৰৰ বাবে অতি উপকাৰী। যোগ আৰু ধ্যানও ভাল বিকল্প। যদি আপুনি আজিলৈকে ব্যায়াম কৰা নাই, আজিয়েই আৰম্ভ কৰক। আৰম্ভণিতে ২-৩ মিনিট কৰিলেও কিন্তু লাহে লাহে ইয়াক আপোনাৰ ৰুটিনৰ অংশ কৰি তুলিব। ব্যায়ামৰ অংশ হিচাপে আপুনি প্ৰতিদিনে সাঁতুৰিবও পাৰে।
টোপনি
যদি আপুনি সদায় নিজকে স্বাস্থ্যৱান কৰি ৰাখিবলৈ বিচাৰে, তেনেহ'লে ভাল টোপনি যোৱাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। ভাল টোপনিয়ে শৰীৰ আৰু মনৰ ভাগৰ আঁতৰ কৰে। বহুতো গৱেষণাত দেখা গৈছে যে টোপনিৰ অভাৱৰ ফলত মেদবহুলতা আৰু হৃদৰোগৰ দৰে বহুতো ৰোগ হ'ব পাৰে। সেয়েহে, প্ৰতিদিনে কমেও সাতৰ পৰা আঠ ঘণ্টা টোপনি যোৱাটো প্ৰয়োজন।
সন্তুলিত আহাৰ
এয়া হয়তো সকলোৰে জ্ঞাত যে, খাদ্য আৰু পানীয়ে আমাৰ স্বাস্থ্যক প্ৰত্যক্ষভাৱে প্ৰভাৱিত কৰে। যদি আমি অত্যাধিক পৰিমাণে ভজা বস্তু, ঠাণ্ডা পানীয় আৰু জাংক ফুড খাওঁ, ই আমাৰ শৰীৰত চৰ্বি বৃদ্ধি কৰে। এই বস্তুবোৰে আমাক কেৱল শকত কৰাই নহয়, বহুতো ৰোগৰ কাৰণো হ'ব পাৰে। সেয়েহে, সদায় আপোনাৰ আহাৰত ফল, পাচলি, সম্পূৰ্ণ শস্য আৰু প্ৰ'টিন সমৃদ্ধ খাদ্য অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব।
দিনত আঠ গিলাচ পানী খাব
আয়ুৰ্বেদৰ মতে, পানী সদায়ে চুমুক দিব লাগে যাতে ই শৰীৰৰ উষ্ণতা অনুসৰি ভিতৰলৈ যায়। আমি গোটেই দিনটোত আঠ গিলাচ পানী খাব লাগে, যি স্বাস্থ্যৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। ৰাতিপুৱা খালী পেটত পানী খাই ছাল, যকৃত, বৃক্ক আৰু চকুৰ সৈতে সম্পৰ্কিত সমস্যাৰ পৰা সকাহ পাব পাৰে।