ধনিয়া পাতৰ গুণাগুণ জানিলে আচৰিত হ'ব আপুনি

ধনিয়া হৈছে এবিধ অতি পুৰণি ভেষজ(herb)। ধনিয়াৰ উৎপত্তি ইটালীত হৈছিল। ধনিয়া ভাৰতীয় মূলৰ নহয় যদিও প্ৰতিটো ভাৰতীয় পৰিয়ালৰ পাকঘৰত ধনীয়াৰ গুৰুত্ব অনন্য।

author-image
সংগীতা দাস
আপডেট কৰা হৈছে
New Update
AP WEB dhania

ডিজিটেল ডেস্ক: ধনিয়া হৈছে এবিধ অতি পুৰণি ভেষজ(herb)। ধনিয়াৰ উৎপত্তি ইটালীত হৈছিল। ধনিয়া ভাৰতীয় মূলৰ নহয় যদিও প্ৰতিটো ভাৰতীয় পৰিয়ালৰ পাকঘৰত ইয়াৰ গুৰুত্ব অনন্য। ধনিয়া পাত অবিহনে যেন আমাৰ সকলো ৰেচিপিয়েই অসম্পূৰ্ণ। ধনিয়া পাত হৈছে ভিটামিন এ আৰু ভিটামিন চি-ৰ এক উৎকৃষ্ট উৎস। আঁহ, আইৰণ, মেঙ্গানিজ, কেলচিয়াম, ভিটামিন কে, ফছফৰাছ আদিৰ দৰে পুষ্টিৰেও ভৰপূৰ ধনিয়া পাত। ধনিয়াত অতি কম সংপৃক্ত চৰ্বি, যথেষ্ট পৰিমাণৰ লিনোলিক এচিড থাকে। আজি ধনিয়া পাতৰ স্বাস্থ্য উপকাৰিতাৰ বিষয়ে জানো আহক-

বৃদ্ধি কৰে দৃষ্টিশক্তি 

ধনিয়া পাতত ভিটামিন চি, ভিটামিন ই আৰু কেৰোটিনইড শ্ৰেণীৰ এণ্টিঅক্সিডেণ্টৰ উপৰিও যথেষ্ট পৰিমাণৰ ভিটামিন এ থাকে, যিয়ে দৃষ্টিশক্তি উন্নত কৰে। এইবোৰ কঞ্জাক্টিভাইটিছ আৰু মেকুলাৰ আৰু বয়স-সম্পৰ্কীয় দৃষ্টিশক্তিৰ ক্ষয়কাৰী বিকাৰ নিৰাময়কৰাতো কাৰ্যকৰী। 

নিয়ন্ত্ৰণ কৰে ডায়েবেটিচ

ধনিয়া পাতত আহাৰত আঁহ আৰু প্ৰ'টিনৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ স্তৰে ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্তৰ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে। নেমু আৰু মৌৰ সৈতে এগিলাচ ধনিয়াৰ ৰস খালে ভোক নিয়ন্ত্ৰণ কৰাৰ লগতে ওজন হ্ৰাস আৰু ডায়েবেটিক লক্ষণবোৰ হ্ৰাস কৰে।

যকৃতৰ বিকাৰত অত্যন্ত উপকাৰী

ধনিয়া পাতত থকা ফ্লেভোনইডে যকৃতৰ ৰোগ যেনে জণ্ডিচ আৰু পিত্তৰ বিকাৰ নিৰাময় কৰাত সহায় কৰে। তদুপৰি, ই যকৃতৰ কাৰ্যক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে আৰু বৃক্কৰ জৰিয়তে শৰীৰৰ পৰা বিষাক্ত পদাৰ্থবোৰ সঠিকভাৱে নিষ্কাশন কৰাটো নিশ্চিত কৰে।তদুপৰি, ধনিয়াই বেয়া কলেষ্টেৰল (এলডিএল) হ্ৰাস কৰে আৰু ভাল কলেষ্টেৰলৰ স্তৰ বৃদ্ধি কৰে।

পেটৰ সমস্যাৰ প্ৰতিকাৰক

ধনিয়া পাতত থকা এন্থোচাইনিনে প্ৰদাহ-প্ৰতিৰোধী গুণাগুণে পাকস্থলীৰ আলচাৰ আৰু বদহজম নিৰাময়ত সহায় কৰে। তদুপৰি, ধনিয়া পাত খোৱাৰ ফলত গেষ্ট্ৰিক শ্লেষ্মা নিঃসৰণৰ স্তৰ বৃদ্ধি হয়, যি পাকস্থলীৰ বেৰবোৰ শক্তিশালী এচিডৰ পৰা ৰক্ষা কৰে। যাৰ ফলত অন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য বৃদ্ধি হয়।

উন্নত কৰে ছাল  

ধনিয়া পাত হৈছে ভিটামিন ই আৰু ভিটামিন এ-ৰ উৎস। ধনিয়াই ছালৰ পৰা অতিৰিক্ত তেল শোষণ কৰাৰ ক্ষমতাৰ বাবে তেলেতীয়া ছালৰ সমস্যাৰ সৈতেও যুঁজিব পাৰে। ইয়াত এণ্টিমাইক্ৰোবাইল, এণ্টিচেপ্টিক, আৰু এণ্টিফাংগাল গুণাগুণ আছে যি ছালক শান্ত আৰু শীতল কৰে।

সুস্থিৰ কৰে মস্তিষ্কৰ স্বাস্থ্য 

ধনিয়াৰ প্ৰদাহ-প্ৰতিৰোধী গুণাগুণৰ ফলত মগজুৰ ক্ষতিৰ কাৰকৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাত ই সহায় কৰে। মগজুৰ অৱক্ষয় প্ৰদাহৰ ফলত হয় আৰু ধনিয়া মস্তিষ্কৰ ক্ষতিৰ লক্ষণবোৰ দূৰ কৰাত কাৰ্যকৰী বুলি প্ৰমাণিত হৈছে।

ঋতুগত সংক্ৰমণৰ সৈতে যুঁজ দিয়ে

ধনিয়াৰ এণ্টিমাইক্ৰোবাইল গুণাগুণে খাদ্যজনিত সংক্ৰমণৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াত উপকাৰী বুলি প্ৰমাণিত হৈছে। ধনিয়া পাত আৰু ধনিয়া গুটিৰ পৰা আহৰণ কৰা তেলে মূত্ৰনলীৰ সংক্ৰমণৰ চিকিৎসাতো সহায় কৰে।

Also Read: বহু উপকাৰী গুণৰে ভৰপুৰ কাঠফুলা